Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tučňák císařský

29. 10. 2008

Tučňák císařský

ŘÁD: Tučňáci

ČELEĎ: Tučňákovití

ROD a DRUH: Aptenodytes forsteri


 

Životní prostředí : Tučňák císařský žije na ledových polích Antarktidy a ostrovů v okolních mořích. Bez nadsázky o něm můžeme říci, že je jediným ptákem na světě, který nikdy nešlápne nohou na suchou zem. Ačkoliv je tučňák císařský mořským ptákem a svou potravu získává výhradně z moře, nacházejí se jeho hnízdiště ze ochrannými ledovými útesy hluboko ve vnitrozemí, často několik desítek km od moře. Jelikož období hnízdění připadá na zimu, musejí si tučňáci vybrat taková místa, kde s příchodem léta nezačne let tát dříve, než budou mláďata samostatná. Někteří proto musejí cestovat až sto kilometrů daleko od pobřeží.

Nepřátelé a kořist : V Antarktidě žije více než 300 000 tučňáků císařských. Jejich domovina je od ostatního světa tak odloučena, že žádných nepřátel se téměř nemusejí obávat. Jediní tvorové, kteří jsou schopni ulovit dospělého tučňáka ve vodě nebo poblíž vody, jsou tuleň leopardí a kosatka. Největší nebezpečí ve vodě i na zemi hrozí mláďatům. Na ledových polích občas padne nějaké mládě za obět chaluhám. Zcela jistě se však musí nejvíce obávat buřňáků, kteří mají na svědomí až třetinu ztrát mláďat tučňáků císařských. Tučňáci císařští naopak loví ryby, sépie a korýše. Pod vodou nejsou příliš rychlí - dosahují rychlosti šest až osm km za hodinu. 

 

Tučňák císařský

 Rozmnožování :  Námluvy tučňáků císařských začínají v březnu a v období května do července, v temné antarktické zimě, snáší samice jediné vejce. Hnízda si tučňáci císařští nestavějí, protože nemají z čeho. Aby uchránili vejce před promrznutím, pokládají si je na nohy a překrývají zvláštním záhybem kůže z břicha. Každému předání vejce mezi rodiči předchází složitý rituál, při kterém oba ptáci stojí proti sobě se zobáky vztyčenými vzhůru a křičí. Asi po dvou týdnech samice samice svěří vejce samci a vydá se na cestu k moři. Samec vejde zahřívá ještě dalších 40-50 dní. V "kapse", která vznikne mezi nohama a záhybem kůže z břicha je vejce chráněno před mrazy, které dosahují i minus 40 stupňů. Všichni starostliví otcové se tisknou těsně k sobě, aby se alespoň trochu zahřáli. Někdy je takto namačkáno na sebe až šest tisíc ptáků. Krátce po vylíhnutím mláděte se samice vrací zpět, aby převzala poslední fázi péče o vejce a po následujících přibližně 40 dní se starala o mládě. Vyčerpaný samec, který do téro doyb ztratil téměř polovinu své hmotnosti, se konečně může vydat k moři za potravou. Jakmile je mládě dost staré, aby mohlo vydržet samo, zanechá ho matka spolu s ostatními mláďaty v jakési školce a vydá se rovněž  za potravou.

 

Tučňák císařský


 Zvláštní přizpůsobivost : Tučňák císařský má několik fyziologických vlastností, které mu umožňují přežít v nejnehostinnějším místě naší planety. Nejdůležitější je udržení tělesné teploty. Tučňák císařský má velmi husté peří - z jednoho čtverečního centrimetru jeho kůže vyrůstá dvanáct per. Jsou krátká a tuhá a navzájem se těsně překrývají. Nejvíce přispívá k tepelné izolaci krátké prachové peří. Celkový tvar těla je rovněž podřízen požadavku na minimální výdej tepelné energie. Plocha těla je vzhledem k jeho velikosti velmi malá. Vrstva podkožního tuku představuje účinnou izolaci a zároveň zásobu energie. Tučňák císařský má dokonce vyvinuto zvláštní ústrojí v dýchacích cestách, které minimalizuje ztráty tepla způsobené dýcháním. Křídla a nohy jsou prokrveny tak, aby průtok krve v nich byl co nejpomalejší. Ztráty tělesného tepla omezují tučňáci císařští i tím, že se k sobě ve skupinách téměř neustále tisknou.

 


 

 Délka: 112 cm; Hmotnost: 20-40 kg; Pohlavní dospělost: ve 3.-4. roce; Období rozmnožování: od března do prosince; Počet snůšek: 1; Počet vajec: 1 bílé; Doba inkubace: 64 dní; Chování: společný druh, žije v koloniích čítajících 500-20 000 párů; Potrava: ryby, sépie, korýši; Délka života: 20 let.

Příbuzné druhy: Nejbližším příbuzným tučňáka císařského je tučňák patagonský. Velmi se mu podobá, je ale menší - měří 85 cm a váží 10-20kg.

Tučňák císařský není schopen létat a na zemi je značně neohrabaný. Zato ve vodě se cítí jako doma. Když pronásleduje kořist, díky svému hladkému tělu, připomínajícímu tělo lachtana, snadno klouže vodou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ahoj můžu se zeptat

(Nikola , 2. 1. 2017 13:27)

Jak dlouho se dožívají.

knknkjnjh

(hhubu, 28. 12. 2016 17:10)

strasny

To je dobrý

(Rameen, 21. 1. 2013 16:12)

Miluju tučňáky

jůůůůůůůůůůůůůůůůů

(andulka, 23. 10. 2012 17:07)

to fakt rostomilí jůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůů!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

zpráva na počítač......

(Tomáš Homolka, 21. 12. 2011 16:07)

Potřebuju vědět ROŽOVÁNÍ tučńáků.....

Pozor na foto

(Tomáš, 23. 7. 2010 23:57)

Máš to hezké..ale pozor tyto fotky patří jistému druhu tučňáku patagonskému...véce info zde www.penguinsworld.estranky.cz

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA